FEM ØYEBLIKKS MAGI FRA NORD-KOREA

Fotballen i Nord-Korea har i flere år blitt regnet som et av deres fremste slagvåpen til å forene den nordlige og sørlige delen av Korea. Historiebøkene står likevel igjen med mange konflikter og situasjoner. Pambolero har tatt for seg fem av de mest oppsiktsvekkende og viktigste historiene rundt fotballen i regimet styrt av Kim Jong-un.

Tekst Tommy Solem

 

Mirakelet i Middlesbrough
I 1966 ble verdensmesterskapet i fotball for første gang avholdt på fotballøya, og folk flest minnes det som da England s
krev seg inn i historien med sitt første VM-gull. Men det var ikke bare britene som tok seg lengre enn forventet. I Gruppe D befinner Nord-Korea seg sammen med Sovjetunionen, Italia og Chile. Etter et forventet 3-0 tap mot Sovjetunionen som til slutt ender som nummer fire, tar Nord-Korea seg opp med et sterkt uavgjortresultat mot chilenerne. I siste kamp står Italia på motsatt banehalvdel. Foran et publikum som har møtt opp for å se italienerne ta seg enkelt videre, sjokkerer de små og hurtige koreanerne en hel verden, og slår Italia 1-0 etter scoring av Pak-Doo-ik. Nord-Korea er med det klare for deres første kvartfinale i VM-historien. I den påfølgende sluttspillskampen mot Portugal sjokkerer Nord-Korea på ny, og leder hele 3-0 etter kun 25 minutter spill. Men begivenhetene får plutselig en brå vending anført av en meget opplagt Eusebio. Den mosambikfødte spissen sender Nord-Korea ut av VM med ikke mindre enn fire mål. Likevel vil VM i 1966 og seieren over Italia på Ayresome Park i Middlesbrough stå igjen som Nord-Koreas stolteste fotballøyeblikkk, og landets eneste VM-deltakelse i det 20. århundre.

TV-avtaler og manipulerte nyhetssendinger
Nord-Korea er en nasjon der ingenting skal inn, og like lite skal ut. Samtidig som en hel verden får timer på timer med internasjonal fotball fra TV-en rett hjem i sofaen, står koreanerne igjen med et meget stusselig TV-tilbud, og det meste av fotballen som går på nordkoreanske TV-skjermer er faktisk forsinket. De siste årene har et sjenerøst Sør-Korea sørget for TV-bildene, men både OL i Athen og VM i Tyskland ble tilført forsinkelse. Den eneste grunnen skal visst nok være at blant alle de bildene som går ut må ingen kunne sette landet i et dårlig lys. I forkant av VM i Sør-Afrika senket Nord-Korea et skip fylt med sørkoreanere, noe som førte til 46 omkomne. TV-avtalen, som for øvrig var en av få forbindelser de hadde før denne hendelsen, ble brutt med umiddelbar virkning. Det måre lov å undres hvordan, men dager før VM skulle bli sparket igang, stod landet med en ny TV-avtale. Noen bekreftelse har ingen fått, men det ryktes at bildene fra Nord-Koreas kamper ble sendt med en forsinkelse slik at skjermene gikk i svart da laget slapp inn mål. Det sies også at kun et fåtall fikk muligheten til å se det, og at de «vanlige» borgerne kun fikk se en manipulert nyhetssending der koreanerne blant annet gikk seirende ut av kampen mot Brasil (Brasil vant 2-1). Sant eller ikke, men komisk er det i alle fall.

Flasker, steiner og stoler
I mars, 2005, under kvalifiseringen til VM i Tyskland, skulle Nord-Korea møte Iran, ikke uventet med små forhåpninger om å kvalifisere seg. Men det var ikke den sportslige delen av kampen som fikk størst fokus. Kampen dømmes av den syriske dommeren Mohamed Kousa, og rett før slutt blir Kousa et ubehagelig midtpunkt blant koreanerne. De mener at de skal ha straffe og vrimler rundt den syriske kamplederen. Det ender i stedet med at en nordkoreansk spiller får rødt kort. Fansen blir rasende, og det blir kastet flasker og steiner, til og med stoler ut på banen. Etter kampen nekter supporterne å la bussen med det iranske landslaget dra fra stadion, og beredskapstropper kommer til for å flytte på folkemengdene. Den voldelige hendelsen førte til at Nord-Korea ikke fikk spille sin neste hjemmekamp i Pyongyang. Kampen ble i stedet spilt for lukkede dører i Bangkok, Thailand.

Kinesere blir nordkoreanere
Det er nevnt at minst mulig skal ut av Nord-Korea. Det samsvarer godt med hvordan de håndterte at landslaget dro til Sør-Afrika sommeren 2010. Alle innbyggere ble nektet visum for å forlate landet. Landslagstreneren Yun Jong-Su var bekymret over at laget ville underprestere uten sine respektive tilskuere. Kim Jong-un tok saken i egne hender, håndplukket noen «heldige kinesere», og gav dem gratisbilletter til mesterskapet. Eneste haken var at de skulle utgi seg for å være supportere av Nord-Korea. Sist gang Nord-Korea sendte egne supportere brøt de løftet om at de ikke skulle snakke om hva de hadde sett innenfor grensene. De skal etter sigende blitt sendt i konsentrasjonsleirer. Det så imidlertidig ikke ut til å skremme kineserne nevneverdig som uttalte seg åpent om situasjonen i media under oppholdet.

Fotball kan gjenforene Korea
Til tross for alle tumulter rundt grensene til Korea er fotball en av få plasser hvor landene møtes ansikt til ansikt. Den anerkjente politikeren Glyn Ford har ekspertise i Nord-Korea, og under VM i 2002 sa han følgende: «When North Koreans can't support North Korea, they'll support South Korea. They'd prefer South Korea to win against anyone else, unless they're playing them. They're cheering for Koreans.» Til tross for at forholdet kan være iskaldt, som for eksempel da Nord-Korea nektet å vise Sør-Koreas flagg under en kvalifiseringskamp til Sør-Afrika, er sport noe som binder landene sammen. I OL 2004 gikk de til og med under samme flagg. Stjernespilleren Park Ji-sung som har tilbringt mange år i Manchester United tror at VM kan føre de to fiendtlige nasjonene sammen, og at det betyr mer enn de aner: «Football can make things different and football can make change around the world. I hope football can do something for Korea.»


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Haakon Herlik Kristiansen

Haakon Herlik Kristiansen

22, Drammen

... er frilans sportsjournalist i Drammens Tidende og The Gunners Post, med sansen for de noe særegne sakene.

Kategorier

Arkiv

hits