Our Club Our Rules from Small Cinema on Vimeo.

FC UNITED: OUR CLUB - OUR RULES

Dagen var mandag 16. mai, året var 2005. Tanker om norske flagg, is og hurrarop var helt i det fjerne. De irske hestevennene til Sir Alex Ferguson, McManus og Magnier, hadde gått med på å selge sine aksjer til den amerikanske milliardæren Malcolm Glazer. En måned senere ble klubben tatt av børsen og de resterende aksjene ble tvangssolgt. Manchester United gikk over natten fra å være gjeldfri til å bli en av verdens mest gjeldstyngede fotballklubber, kun fordi en allerede rik mann ønsket seg et nytt leketøy han kunne melke penger ut av.

Slik oppsummerer medlem og en av grunnleggerne av FC United of Manchester, Lars Gråbergsveen, den svært omstridte og turbulente perioden, da verdens største klubb ble kjøpt opp av den søkkrike amerikaneren Malcom Glazer. Stars and stripes-inntoget så kanskje rosenrødt ut for den nøytrale borger, men som allerede nevnt skulle det få svært alvorlige følger. Manchester Uniteds solid overskudd ble erstattet med store underskudd, samtidig som billettprisene gikk opp og andre inntekter økte. «Vi hadde sett faresignalene hele veien fra Tampa Bay, Florida, der Glazer-familien eide en annen sports franchise. NFL-laget Tampa Bay Buccaneers hadde under Glazer forandret draktfarger og klubblogo, satt opp billettprisene, og når den nye stadion skulle bygges, forlanget Glazer at kommunen betalte, hvis ikke truet han med å flytte klubben et annet sted,» forteller Gråbergsveen til Pambolero.
       Lars Gråbergsveen ble Manchester United-supporter en gang tidlig på 90-tallet, etter at onkelens hans donerte bort et United-skjerf. I 1998 begynte han å interessere seg for klubbens eierskap, da mediemogulen Rupert Murdoch forsøkte å kjøpe opp de rød djevlene. Gråbergsveen begynte raskt å stille seg spørsmål som: hva ville et oppkjøp bety for United? Ville det være bra eller dårlig? Og hva ville vært den beste eierskapsmodellen for klubben? I årene som gikk forsøkte han og flere andre å få fansen til å kjøpe aksjer, for på den måten kunne hindre et fiendtlig oppkjøp og på sikt være med å påvirke hvordan klubben ville bli drevet. Gråbergsveen var også med i andre supportergrupperinger som forsøkte å påvirke klubben i viktige saker som billettpriser og tildeling, synge- og ståtribuner og flytting av TV-kamper. I løpet av hans år som medlem og frivillig i organisasjonene Shareholders United (SU) og Independent Man Utd Supporters Association (IMUSA), ble han kjent med mange lojale og engasjerte fans, som på lik linje med ham selv kjempet supporternes sak. Utover 2004/05-sesongen økte protestene mot Glazer samtidig som amerikaneren kjøpte opp aksjer. I mars 2005 ble det arrangert en massiv protestmarsj hvor budskapet om at de nye aksjonærene ikke var velkomne. Titusenvis av sinte fans tok til gatene og gjorde det klart med bannere og kamprop at et oppkjøp ikke ville aksepteres. Men verken Lars gråbergsveen eller de tusener på tusener andre, lyktes med å forhindre oppkjøpet, og mange hadde nå fått nok av toppfotballen og pengegaloppen den representerte.

Så hva skjedde?

   - Det var på en indisk restaurant øst i Manchester at idéen om å starte en egen klubb ble skapt. En egen klubb der fansen bestemte hvordan klubben skulle drives. En klubb som representerte arbeiderklassen og grasrota i Manchester. En familieklubb der mor, far og barn kan gå på kamp uten at det koster halve månedslønnen å komme inn. Alt Manchester United en gang var. Idéen ble satt ut til livs på et supportermøte som fant sted 30. mai 2005 på Apollo i Manchester. Bakgrunnen for møtet var å samle fansen og diskutere fremtiden. Andy Walsh, tideligere styreleder i IMUSA, tok til ordet og talte lidenskapelig for å stifte en egen klubb. Forslaget ble raskt omdiskutert, der noen tente på idéen, mens andre mente dette var feil vei å gå. Det ble bestemt at dersom 1000 stykker meldte sin interesse innen utgangen av juli måned, ville klubben bli dannet. Det tok imidlertid ikke så lang tid før målet var nådd, og når klubben ble stiftet 14. juni hadde over 4000 mennesker bidratt til å danne FC United.


Hvem kom så opp med navnet på klubben?

    - Navnet FC United ble bestemt av medlemmene, andre alternativer var AFC Manchester 1878 og Newton Heath FC. Det ble søkt om opptak i det engelske ligasystemet, og for å skaffe spillere ble det holdt en åpen trening der de 200 best kvalifiserte av 900 søkere fikk vise sine ferdigheter. 17 personer ble plukket ut av manager Karl Marginson. Vi spilte vår første kamp borte mot Leigh RMI, en lokal Manchester-klubb, lørdag 16. juli 2005 i strålende solskinn. Selv om kampen endte 0-0, stormet fansen gressmatta og hyllet spillerne og klubben. Eventyret var i gang, og siden den gang har FC United rykket opp 3 ganger, spilt foran 6000 tilskuere, slått ut større klubber av FA Cupen og spilt i Sverige, Tyskland og Sør Korea. Men viktigst av alt er at FC United er en lokal Manchester-klubb på 7. nivå, med overkommelige priser og som gjør en viktig jobb i lokalsamfunnet.


Hva er ditt syn på Malcolm Glazer?

   - Malcolm Glazer er mannen som en gang gikk til retten mot sine egne søsken, for å forsikre seg om at de ikke skulle få sin del av arven når moren deres døde. Malcolm Glazer er mannen som av en amerikansk rettsdommer ble omtalt som en «slange i fåreklær» etter hans omdiskuterte forsøk på oppkjøp av diverse selskaper, for så å selge seg ut når aksjeprisen var på sitt høyeste. Mye har blitt sagt og skrevet om mannen som er skyld i at Manchester United siden 2005 har brukt godt over fem milliarder kroner til renter, lån og refinansiering av gjeld. Men faktum er nok at godeste Malcolm for lengst er ute av familiebedriften. Etter to slag er det vel nærliggende å tro at gamlefar Glazer tar det med ro på sine eldre dager, mens det er de syv barna som gjør mesteparten av jobben. Personlig velger jeg å ikke fokusere så mye på Glazer-familien, de er business-mennesker som ser på Manchester United som en investering som gir avkastning og deres følelses ovenfor en engelsk fotballklubb slutter antakeligvis der. Manchester United var på børs og hvem som helst kunne kjøpt opp klubben. Problemet er måten de gjorde det på, med lånte midler, noe fansen betaler dyrt for i dag.
  
Hvordan ser du på fremtiden for engelsk fotball slik klubbene drives i dag?
   - Jeg mener at det engelske fotballforbundet, FA, og engelske myndigheter må ta tak i problematikken rundt uegnede eiere, for dette gjelder ikke bare Manchester United. Halvparten av klubbene i Premier League har nå utenlandske eiere og se bare hvordan det har gått med for eksempel Portsmouth. Der har diverse eiere som passerte FAs fit and proper-test vært inne det siste tiåret, og nå er klubben helt skakkjørt. Fotballklubber bør drives på en forretningsmessig fornuftig måte, noe som bør innebære at klubben som et minimum går i null økonomisk sett. UEFA kommer nå med strengere regler til financial fair play, så det skal bli spennende å se hvilke konsekvenser dette får.

FC United of Manchester spiller til daglig på Gigg Lane som de deler med Bury F.C. Stadion som forøvrig tar 11,840 tilskuere har vært FC Uniteds hjem siden oppstarten for syv år siden. Siden den gang har klubben prøvd å skaffe seg sitt eget, og neste år ser det ut til at FCUMs supportere endelig kan feire, når deres nye stadion etter planene skal stå klar.
                                                                                                                                                                                                                                                         HAAKON HERLIK KRISTIANSEN


2 kommentarer

Aaron Ramsey

12.09.2012 kl.18:31

Hei Jack.

Kommer det et fantastisk innlegg om arsenal snart?

Mvh.

Aaron

Haakon Herlik Kristiansen

11.10.2012 kl.10:03

Aaron Ramsey: Det kommer noe Arsenal-relatert om ikke så mange dagene :)

Skriv en ny kommentar

Haakon Herlik Kristiansen

Haakon Herlik Kristiansen

22, Drammen

... er frilans sportsjournalist i Drammens Tidende og The Gunners Post, med sansen for de noe særegne sakene.

Kategorier

Arkiv

hits