VALENCIA C.F. - DEN EVIGE TREER

Spansk fotball totaldomineres av Barcelona og Real Madrid. Sesong etter sesong støvsuger «Barça» og «Los Blancos» det som er og finnes av edelt metall på den østlige delen av den Iberiske halvøya. For de andre lagene blir det et bikkjeslagsmål om plassene bak, og «den evige treer» Valencia, drar som regel det lengste strået.

Det er en regntung skjærtorsdag i Valencia, og et nervøst teppe henger over erverdige Mestalla. Det er duket for returoppgjør i Europa Ligaens kvartfinale mellom Valencia og AZ Alkmaar. AZ vant det motsatte oppgjøret 2-1, og stemningen er dermed noe forsiktig og avventende i timene før kampstart. Så blåses kampen i gang. I løpet av få sekunder erstattes nervøsiteten med en arbeidsmoral og spilleglede av en annen verden, og etter kun 15 minutter smeller det. En innøvd cornervariant blir omsatt i mål, og like etter sitter nummer to. Valencia eier Mestalla i alle ordets betydninger. De presser høyt og de presser godt, og Alkmaar-spillerne henger ikke med, hverken i høyre- eller i venstresvingene. Når sluttsignalet går står det hele 4-0 på måltavlen. Valencia er klare for semifinale i Europa League, og det etter å ha spilt fletta av et av nederlands beste klubblag de siste sesongene.  Og dette laget er kun det tredje beste laget i Spania!
     De er som en slags barkebille i La Liga, klemt mellom barken og veden. Ett av de beste lagene i verden, men «bare» tredje best i Spania. Tenk hvilket lag Valencia kunne hatt om David Villa, Juan Mata og David Silva hadde blitt i klubben. Tenk hvilket lag Valencia kunne hatt om de hatt økonomien til de to dominante klubbene i landet. Slik dagens fotball har utviklet seg er det penga som rår. Og når da Real Madrid og Barcelona har tatt sin del av premiepotten, er det bare smuler igjen til resten. I den nye medieavtalen i Spania diskuteres det at 50 prosent av pengene skal fordeles mellom de to gigantene. Det er for å sikre dem videre dominans i Europa. De resterende 50 prosentene fordeles da mellom de gjenstående 18 lagene. Da sier det seg selv at det ikke er lett å være nummer tre. Undertegnede vil påstå at Valencia ville ha kjempet om gullet i alle de andre toppdivisjonene i Europa. Nå er jo 3. plass en absolutt god plassering, men fakta er at de er en rimelig stor Gibraltarbukt unna gullet. For to sesonger siden endte Valencia 25 poeng bak Barcelona, mens i fjor kom de hvite og sorte utrolige 39 poeng bak serievinneren, også denne gang Barcelona. Samtidig virker det som om dette er noe Valencia lever godt med. De slipper det store presset og kan bygge stein på stein. De har jobbet inn en fast spillestil under Unai Emery (nå ansatt som hovedtrener i Spartak Moskva i juni journ.anm.), som har vært manager siden 2008. Og når deres nye stadion, Nou Mestalla, står ferdig i 2014 med 75 000 gærne valencianere på tribunene, skal man ikke se bort i fra at det er Valencia C.F. som er kongen på haugen.

Fortalt av Christian Lehne som overværte Europa League-kampen mellom Valencia og AZ Alkmaar fra tribuneplass på Mestalla den 5. april inneværende år.


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Haakon Herlik Kristiansen

Haakon Herlik Kristiansen

22, Drammen

... er frilans sportsjournalist i Drammens Tidende og The Gunners Post, med sansen for de noe særegne sakene.

Kategorier

Arkiv

hits