De fleste har en mening om og rundt Sandnes Ulfs Tommy Høiland. Etter en svært turbulent karrierestart har hovedpersonen endelig funnet seg til rette i den lyseblå delen av Rogaland. Pambolero har snakket med angrepsspilleren om det å være mislikt for å være seg selv.

 Tommy Høiland
om å mestre stormene


Du har 40 kamper for Viking og 44 kamper for Bryne. Nå er du spiller i din tredje klubb Sandnes Ulf. Føler du at du nå har slått deg litt til ro for en stund?

   - Ja, både jeg og laget har fått en god start på sesongen, og vi ønsker selvsagt at de gode prestasjonene vi har hatt til nå vil gjenskapes utover høsten. Spillergruppen har tatt godt imot meg så jeg ser ingen grunn til å flytte på meg med det første. Jeg har et ønske nå om å spille fotball helg etter helg.
Hva er det som fungerer bedre nå enn da du var i Bryne og i Viking?

   - Jeg passer mye bedre inn i spillestilen til Sandnes Ulf. Spillerne rundt meg vet hva jeg er god på og jeg vet hva de behersker best. Derfor sitter samspillet mye bedre her enn det det har gjort i de andre klubbene jeg har vært i. Dessuten virker det som om Asle Andersen og trenerteamet har litt mer forståelse for at enkelte spillere må behandles anderledes, da spesielt typer som meg som må få lov til å være seg selv og kunne gi litt faen.
Zlatan Ibrahimovic slo aldri ordentlig til i Barcelona-trøya fordi han simpelthen ikke fikk være seg selv. Kan du kjenne deg igjen?

   - Sånn har jeg opplevd det flere steder, men heldigvis har jeg nå kommet til en klubb hvor jeg endelig kan føle meg respektert for den jeg er. Jeg har alltid vært og vil alltid være meg selv «100 %», og det er det ingen som skal forandre på. Når man føler seg hjemme, og når treneren setter pris på det du gjør, da er det enklere å prestere. I stedet for å være opptatt av hva jeg ikke skal gjøre, har jeg nå mer fokus på hva jeg skal gjøre. Da jeg spilte i Viking fant jeg meg aldri ordentlig til rette. Jeg måtte forandre væremåte og jeg fikk nesten aldri spille spiss. Da jeg endelig fikk sjansen fikk jeg som regel bare de siste 10 minuttene av kampene som innbytter. Da er det ikke lett å komme inn i rytmen.
De kampene du startet. Følte du selv at de gikk bra?

   - Ja, jeg syntes de fleste jeg fikk fra start gikk ganske bra, og de kampene jeg faktisk sitter igjen med som de beste opplevelsene, er bortekampene mot Brann og Rosenborg den siste sesongen. Men så fikk jeg en skade som satte meg ut en god stund. Da jeg var tilbake ble jeg kastet inn i en opprykkskamp for Viking 2 mot Staal Jørpeland uten nesten noen treninger bak meg. Jeg ble pepet på og det ble ropt stygge ting til meg gjentatte ganger. Så da dommeren blåste av kampen og opprykket var i boks, løp jeg over hele banen og jublet foran supporterne som hadde slengt dritt til meg gjennom to hele kamper. Det føltes som om jeg hadde seiret over dem. Følelsen og lettelsen jeg hadde etter kampen var ubeskrivelig. For selv om det bare var en 3. divisjons kamp på papiret, var betydningen så grenseløst mye større for meg. Viking ville ha med meg videre, men jeg takket nei til en ny avtale. Jeg ønsket å spille fast og jeg hadde fått nok av å slite benken. Jeg har snakket med mange Viking-supportere som skulle ønske jeg fortsatt var hos dem. Jeg har ingenting i mot Viking som klubb eller deres supportere.
Blir du trigget av drittslengingen?
   - Jeg elsker det! Når jeg blir pepet på er det som om det bygges opp til en kamp i kampen. Meg mot dem. Det er ingenting som er deiligere enn følelsen av å snyte noen som vil deg vondt. Helt fra jeg var 13 år var det folk som slengte dritt til meg, men det gav meg bare ekstra motivasjon til å prestere, og jeg elsker som sagt når det skjer. Jeg har en utrolig vinnervilje som jeg tror har bidratt til å få meg dit jeg er i dag, og som forhåpentligvis kan være med på å gjøre meg til en enda bedre fotballspiller.
Den 15. mai 2006 da du skulle krysse gaten på vei til fotballtrening ble du truffet av en bil i stor fart. Du ble sendt til sykehuset for operasjon og var ikke tilbake igjen på fotballbanen på et helt år. Hvordan har trafikkulykken påvirket deg som menneske?

   - Selv om ulykken kanskje satte meg tilbake sportslig vet jeg at jeg har lært mye av det året utenfor banen. Det er først etter noe sånt man egentlig skjønner hvor priviligert man er som får jobbe med det jeg synes er aller best hver eneste dag, og det er mange der ute som ville ofret hva som helst for å kunne være der jeg er i dag. Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle tilbake på fotballbanen. Samtidig lærte jeg også å takle motgang noe jeg har fått bruk for i senere tid i forskjellige situasjoner.
På den tiden var du regnet som et av landets aller største talenter, og som 15-åring var du over på prøvespill for Tottenhams juniorlag. Tror du at du kunne vært i en større klubb i dag om du hadde vært foruten ulykken?

   - Det er selvsagt vanskelig å si, men jeg har helt klart forsatt ambisjoner om spill i utlandet, og skal jobbe knallhardt for å bli best mulig. Akkurat nå må jeg holde fokus på det jeg kan gjøre noe med, og det er å prestere bra i Sandnes Ulf.
                                                                                                                                                                                                                                                         HAAKON HERLIK KRISTIANSEN


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Haakon Herlik Kristiansen

Haakon Herlik Kristiansen

22, Drammen

... er frilans sportsjournalist i Drammens Tidende og The Gunners Post, med sansen for de noe særegne sakene.

Kategorier

Arkiv

hits