Seilskuter har blitt senket, menn har blitt skutt og landsbyer bombet. Som fiender og som union har de kjempet uttallige slag til sjøs og til lands. I kveld er det duket for nok et slag når Portugal og Spania står på hver sin banehalvdel og skal kjempe om finalebillett. Land mot land, spiller mot spiller, der Cristiano Ronaldo og Xavi Hernández er den eksplosive erstatningen for kuler og krutt.

Slaget om Den iberiske halvøy kunne like godt vært tittelen på en bestselgende spenningsroman. To land, begge med svært lange og innholdsrike historier bak seg står i kveld midt i begivenhetenes sentrum. I kveld skal historien fortelles. I kveld blir historie skrevet. Dette er en kamp der lillebror Portugal endelig kan nå en ny finale, og det på bekostning av selveste storebroren i øst. Portugal har kun kommet seg til EM-finale ved én anledning, da det ble tap for Hellas for åtte år siden. Landets beste prestasjon i EM og VM-sammenheng foruten sølvet i 2004 kom i verdensmesterskapet i England i 1966. Da kunne portugiserne reise hjem med bronsemedaljer rundt halsen. For Spanias del har de alt å tape når lagene entrer gressteppet på Donbass Arena i Donetsk i kveld. Spanjolene er soleklare favoritter, og skulle Portugal dra det lengste strået vil det bli et tap som vil sitte inne helt til neste gang gigantene møtes. Portugal og Spania har møtt hverandre to ganger tidligere i dette århundret. I EM 2004 kunne portugiserne heise flagget da de vant 1-0 ved scoring av Nuno Gomez, mens i VM 2010 var det spanjolene som kunne strekke armene i været etter at David Villa som eneste målscorer sendte lillebroren ut av mesterskapet. Skulle Spania greie det samme som i VM for to år siden blir landet det første til å nå tre finaler (EM og VM) på rad siden Vest-Tyskland på 70-tallet. Det er en meritt spanjolene helt sikkert ønsker å ha på sin kappe.

Dette er en kamp der hærførerne må stå fram og styre sine tropper med jernhånd. Spesielt er det viktig for portugiserne at lagets ubestridte leder har dagen. Cristiano Ronaldo, antakeligvis verdens mest komplette fotballspiller, som er god på absolutt alt, kan føre nasjonen til en historisk EM-finale. Om Ronaldo er stor nå vil han bare vokse til å bli enda større skulle han klare dette kunststykket, og det attpåtil mot Spania. Når Portugal finalen tror jeg Ronaldo igjen kan smykke seg med tittelen «verdens beste fotballspiller». Men det kommer til å bli tøft, og portugiserne må ofre blod, svette og tårer om de skal oppnå den store drømmen. Spania er soleklare favoritter, og der portugiserne bare har én virkelig stor stjerne, har spanjolene både små og store stjerner over hele linja. Likevel er det én spiller som er viktigere enn de andre. Xavi Hernández er selve hjernen i det spanske laget. Han er generalen i midten som sender de matchavgjørende pasningene og som kan åpne opp et pottetett forsvar kun med øynene. Her ligger selvsagt nøkkelen i kampen og portugiserne må få hindret ballfordeleren å gjøre som han vil, selvsagt lettere sagt enn gjort. Xavi er like mye genial som han er glitrende, og har Barcelona-spilleren dagen kommer Spania mest sannsynlig til å vinne.

I kveld blir altså et nytt kapittel i boken skrevet. Hvem som seirer i slaget om Den iberiske halvøy er fortsatt uvisst, og når vi våkner opp i morgen tidlig kan maktforholdet landene i mellom være snudd på hodet. Dette er land mot land, spiller mot spiller, Cristiano Ronaldo mot Xavi Hernández. I kveld skal historien fortelles. I kveld blir historie skrevet.


5 kommentarer

Irene

27.06.2012 kl.10:43

Jeg håper så sinnsykt mye på at Spania går videre :D

Haakon Herlik Kristiansen

28.06.2012 kl.09:39

Irene: Gratulerer så mye. Selv håpet jeg Portugal!

Irene

28.06.2012 kl.11:07

Jo, takk for det du :) Det satt langt inne før de greide å komme seg videre, men det var virkelig spennende da det endte med straffekonkurranse :)

Nå er jeg sikker på at Spania blir EM mestere, men det har jeg vært sikker på siden før EM startet, for jeg har Spania i hjertet - men det er ingen som har trodd på det jeg sier :P

Haakon Herlik Kristiansen

28.06.2012 kl.11:28

Irene: Spania var sammen med Tyskland de to store favorittene før mesterskapet. Så at de når en finale er ikke spesielt overraskende. Det er langt mer overraskende at de ikke har skapt flere sjanser, men det kan ha en sammenheng med at David Villa som ville ha spilt, ikke er med på grunn av skade. Det vil skuffe meg om de går for Fabregas på topp i finalen. Torres fortjener å starte :)

Irene

28.06.2012 kl.11:37

Ja, jeg vet at Spania var sammen med Tyskland de store før mesterskapet.

Nå mener de fleste som kjenner meg at jeg velger Spania som lag bare fordi de kommer til å vinne, men det er ikke sannheten her.

Jeg heide på Spania i VM og elsker Spania som land, det er faktisk det syden landet jeg har vært mest i og syns Spania som lag gjør det bra sammen og har gode spillere.

Jeg ble derfor litt sjokkert i går når Torres ikke fikk spille og kunne lissom ikke helt skjønne hvorfor, men kanskje de sparte han til finalen :)

Skriv en ny kommentar

Haakon Herlik Kristiansen

Haakon Herlik Kristiansen

22, Drammen

... er frilans sportsjournalist i Drammens Tidende og The Gunners Post, med sansen for de noe særegne sakene.

Kategorier

Arkiv

hits