Mats Hummels har de siste par sesongene utviklet seg til å bli en av Europas aller beste midtstoppere. I tospann med Neven Subotic har Dortmund til tider vært helt ugjennomtrengelig og det solide spillet førte selvsagt Hummels til fast plass på landslaget, der han spiller midtstopper sammen med Bayern Münchens Holger Badstuber. Faktisk så kunne Hummels og Badstuber vært lagkamerater i Bayern München den dag i dag. Mats Hummels var en meget lovende fotballspiller allerede i tidlig i alder for Bayern Münchens ungdomslag. Etter å ha gått gradene fikk han i desember 2006 proffkontrakt, men Hummels fikk minimalt med spilletid og etter å ha kun fått én kamp for de røde og hvite bestemte klubben seg i januar 2008 for å leie ut Hummels til Borussia Dortmund. Der ble han med en gang et førstevalg på stopperplass sammen med Neven Subotic, og i februar året etter ble overgangen permanent. Overgangen betalte Borussia Dortmund 4 millioner Euro for, eller omlag 30 millioner kroner etter dagens kurs. Ikke bare hadde Bayern München hjulpet Borussia Dortmund med penger i 2004 sånn at klubben kunne betale regninger og unngå konkurs. De hadde også solgt et av Europas aller største talenter for en slant med penger. Antageligvis var det den alvorlige ankelskaden Hummels pådro seg i starten av 2009 som bidro til at Bayern lot han gå, og til den utrolige lave summen.

I dag angrer nok Bayern München på at de solgte Mats Hummels. Ikke bare har midtstopperen storspilt i Bundesliga, han har også så langt vært EMs klarte beste spiller i sin posisjon. Hummels er en moderne midtstopper, som mange gjerne liker å kalle det. Tidligere har midtstoppernes arbeidsområde vært i og rundt sekstenmesteren. Dette har forandret seg de siste årene, og i dag ser man flere og flere tilfeller der den ene av stopperne tar med seg ballen oppover i banen og starter angrep. Mats Hummels er kanskje den beste i Europa for øyeblikket på akkurat dette. I kampen mot Portugal viste han ved flere anledninger hvilken utsøkt pasningsfot han har, og gang på gang fant han rom mellom portugisernes midtbanespillere å slå i. På de yngre landslagene til Tyskland spilte Mats Hummels defensiv midtbane, og disse egenskapene ser vi igjen i dag. I tillegg til å være en god offensiv stopper er Hummels en ekspert til å lese motstanderens angrepsspill og time tacklingene. Det gjør at laget hans ofte får gunstige overgangsmuligheter samt at han hindrer motstanderen til å komme til store sjanser. Dette sammen med god fysikk og en utrolig ro til å være såpass ung, gjør han til et sikkert kort for klubb og landslag både i dag og i årene som kommer. Hummels er allerede sammenliknet med den tyske legenden Franz Beckenbauer, og det sier ikke rent lite.

I fjor gikk det naturlig nok rykter rundt Hummels fremtid og Manchester United var en av klubbene som jevnlig var nevnt. Rett før EM-sluttspillet avfeide Hummels alle rykter og signerte en ny langtidskontrakt med Borussia Dortmund, en kontrakt som strekker seg helt frem til 30. juni 2017. Det betyr at om noen skal kjøpe fri Hummels de kommende årene må de ut med en skyhøy sum, en sum som kanskje til og med er for høy for pengesterke klubber som Manchester City og Chelsea. Likevel ser jeg ingen grunn til at Mats Hummels trenger å velge noen annen klubb med det første. Han spiller for den mest spennende klubben i Europa, som har vunnet to seriemesterskap og en cup-tittel de to siste sesongene. Han spiller fast på klubb- og landslag og er forsatt bare 23 år. Mats Hummels er EM 2012s beste midtstopper, kort oppsummert.


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Haakon Herlik Kristiansen

Haakon Herlik Kristiansen

22, Drammen

... er frilans sportsjournalist i Drammens Tidende og The Gunners Post, med sansen for de noe særegne sakene.

Kategorier

Arkiv

hits