Året er 1992. Det nærmer seg Europamesterskap i fotball i Sverige og for De danske drenger blir det et mesterskap de må følge fra sofaen etter at laget ikke klarte å kvalifisere seg for sluttspillet. Mange hundre mil sør-øst for Danmark nærmere bestemt i det gamle Jugoslavia er det full borgerkrig og EM-deltakelsen til landet står i fare. Så kommer meldingen. Jugoslavia boikottes fra mesterskapet og laget som endte på plassen bak i kvalifiseringsgruppen overtar plassen. Dette landet er Danmark.

Mesterskapet nærmer seg og nasjonene er i full gang med oppkjøringen, alle unntagen en. De danske spillerne har tatt sommerferie og har enda ikke fått den overraskende men positive meldingen, ikke før nå. Den danske hovedtreneren Richard Møller Nilsen kaster seg over telefonen, finner fram telefonlisten med spillernes telefonnummer og slår numrene så raskt som overhode mulig. Beskjeden spillerne får er som følger: «Pakk bagen, vi skal til Sverige og spille EM!». Treneren ringte kapteinen, kapteinen ringte målvakten, målvakten ringte midtstopperne, midtstopperne ringte backene osv. Historien forteller at da beskjeden nådde benkevarmer nummer 23 trodde han det bare var en ferievits og han valgte å ignorere det som ble sagt. Siden den gang skal han ha angret bittert på sin naivitet. En etter en ble plukket opp fra de danske strendene og til slutt hadde de klart å samle nok spillere. Mesterskapet kunne starte.

Og det startet positivt for danskene. Ett poeng i 0-0 kampen mot England på Malmö Stadion gjorde at de rød-hvide fort kunne ta seg videre fra gruppen med én seier. Det skulle vise seg å bli en tøff oppgave. I den neste kampen mot vertsnasjonen Sverige ble svenskene for sterke og den gang Parma-spiss Tomas Brolin scoret kampens eneste mål. I den siste gruppespillskampen ventet Frankrike, et fransk lag som på lik linje med danskene var avhengig av seier for å gå videre til semifinalene. Det startet best mulig for Danmark og midtbanespilleren Henrik Larsen banket inn ledermålet alene med Frankrikes sisteskanse kun åtte minutter ut i kampen. Ledelsen holdt seg helt til 60. spilleminuttet da den franske spissen Jean-Pierre Papin scoret utagbart alene med Peter Schmeichel. Tolv minutter før slutt kom imidlertidig avgjørelsen. Et flott innlegg langs bakken ble bredsidet kontant i mål av Lars Elstrup og Danmark var med det klare for en sensasjonell semifinale mot Nederland. Og for en dramatisk semifinale publikum skulle være vitne til. Etter at det stod 2-2 til full tid skulle det hele avgjøres i en nervepirrende straffespakkonkurranse. På Nederlands andre straffespark bommet landets store stjerne Marco van Basten, mens danskene på sin side traff på samtlige fem. Det førte Danmark til en historisk EM-finale. Kunne de også ta skalpen på storfavoritt Tyskland?

26. juni 1992 skulle verden være vitne til en av fotballhistoriens aller største overraskelser. Det var en solfyllt kveld i Gøteborg og Nya Ullevi var fullsatt til randen. Fra første spark på ballen sjokkerte de danske spillerne tyskerne og etter nitten minutter smalt det fra høyrefoten til John Jensen. Ballen suste i krysset og danskene var i ledelsen til øredøvende jubel fra de tusener på tusener danske tilreisende. Tyskland kom seg etter hvert til hektene og skapte flere gode muligheter men klarte ikke å overliste bunnsolide Peter Schmeichel. Elleve minutter før slutt sikret Kim Vilfort seieren da han skøyt landslaget og hele Danmark til himmels. 2-0 og sensasjonen var et faktum. På kun få uker hadde det danske landslaget gått fra feriemodus til å vinne noe av det gjeveste en kan vinne som fotballspiller. De var blitt europamestere mot alle odds, og det i et mesterskap de egentlig ikke var kvalifisert for.


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Haakon Herlik Kristiansen

Haakon Herlik Kristiansen

22, Drammen

... er frilans sportsjournalist i Drammens Tidende og The Gunners Post, med sansen for de noe særegne sakene.

Kategorier

Arkiv

hits