Fotball EM 2012 ble endelig sparket i gang i går kveld. Og etter at vertsnasjonen Polen hadde spilt 1-1 i en underholdningsrik åpningskamp mot Hellas, ventet kveldens godbit: kampen mellom Russland og Tsjekkia. To lag, begge med en Arsenal-spiller som kaptein. Og da det har vært en formkurve pekende oppover for den ene (Tomás Rosický), har det for den andre vært ett par særdeles tunge år som fotballspiller. Da Arsenal hentet Andrey Arshavin vinteren 2009 var det såvidt at overgangen gikk igjennom systemet. Et kraftig snøvær over store deler av England bidro til at fristen for innlevering av kontraktspapirene ble utsatt, noe Arsenal dro nytte av. Arshavin ble omsider klar for London-klubben og supporterne klarte nesten ikke vente med å se nysigneringen i aksjon. Russeren innfridde så til de grader i debutkampen hjemme mot Sunderland 21. februar og viste frem delikatesser på løpende bånd den tiden han fikk spille. I de kommende kampene fortsatte han å briljere og scoret like gjerne alle målene i den historiske 4-4 kampen borte mot Liverpool. De to kommende sesongene fortsatte Arshavin å score mål, men ble mer og mer en tilrettelegger, og i 2010/2011 sesongen var han nest sist på ballen hele 17 ganger (alle turneringer). Men selv om ballkunstneren fortsatte å kapre poeng i form av scoringer og målgivende gikk det lenger og lenger tid mellom briljansene, noe man merket spesielt utover i 2010/11 sesongen. Etter å ha kun scort ett seriemål på 19 opptredner i den siste sesongen bestemte Arsène Wenger å sende Arshavin på utlån til moderklubben Zenit St. Petersburg. Der ser det ut til at han har fått tilbake godfølelsen, det viste han i allefall i går kveld.

To målgivende, lekre detaljer og fremspill, og selve generatoren i det russiske angrepsspillet stod Andrey Arshavin fram bedre enn noen gang. Han fleipet med lagkameratene da han stod i mur. Styrte medspillerne med håndbevegelser og gestikulasjon som om ingen kaptein kunne gjort det bedre. Han slo millimeterpresise pasninger gang på gang og la inn en ekstra finte når han følte for det. Han så virkelig ut til å elske og spille fotball igjen. Slik oppsummerer jeg gårsdagens prestasjon. At Andrey Arshavin er en fantastisk fotballspiller trengs ikke og dokumenteres. Spørsmålet som alle stiller seg er bare hvorfor han ikke har fått ut sitt fulle potensial i Arsenal? Jeg tror rolleforskjellen fra klubblag til landslag er vesentlig. Arsenal spiller med tydeligere vinger som opererer på flankene mens Russland har vinger som går innover i banen. Før Arshavin ble solgt til Arsenal spilte han i en offensiv midtbanerolle i Zenit. I den samme posisjonen briljerte han også i det forrige Europamesterskapet. Skal Arshavin også briljere igjen for Arsenal mener jeg at han er nødt til å ha den samme rollen som han har for landslaget. Arshavin er en spillertype som trives best i en fri rolle hvor han selv bestemmer hvor han ønsker å bidra. I tillegg tror jeg det er viktig for både Arsenal og Arshavin at sistnevnte får en klarere offensiv rolle der angrepsspillet går gjennom han og der vingene angriper rommene mellom back og stopper. Da tror jeg nord-londonerne kan bli farlige neste sesong.

Men det er ingen garantier for at Arshavin blir å se på Emirates Stadium neste sesong. Kanskje han rett og slett ikke passer inn i engelsk fotball, og med et godt mesterskap skal en ikke se bort i fra at klubber vil melde sin interesse. Jeg mener at Wenger bør beholde Arshavin i hvertfall et halvt år til hvor han får spille i den samme rollen som han har på det russiske landslaget. I øyeblikket blomstrer han enda en gang i et Europamesterskap og det skal bli en fornøyelse å følge Andrey Arshavin og resten av det russiske maskineriet de kommende kampene. For med feiende flott og ikke minst presis angrepsfotball tror jeg fort Russland kan overraske både den ene og den andre, nok en gang.Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Haakon Herlik Kristiansen

Haakon Herlik Kristiansen

22, Drammen

... er frilans sportsjournalist i Drammens Tidende og The Gunners Post, med sansen for de noe særegne sakene.

Kategorier

Arkiv

hits