Ikke mange hadde særlig kjennskap til mannen med det flotte navnet Adama Diomande (22) før årets sesong. Nå ser det ut til at Strømsgodset kan ha funnet sin toppscorer. Og hovedpersonen selv har i hele sitt liv hatt som mål om å bli den beste.

Adama «Dio» Diomande
om å ville bli best

Du er relativt ukjent for de fleste i fotball-Norge. Hvem er egentlig Adama Diomande?
   - Det hele startet som guttespiller på Holmlia da jeg var 6 år. Allerede fra første spark på ballen visste jeg at det var dette jeg ville drive med. Jeg spilte for 90-laget, men da jeg var rundt 10 år fant jeg ut at jeg var for god for det kullet og jeg tok steget opp på 89-laget. Der ble jeg lagkamerat med blant annet Vålerengas Mohammed Fellah. Fellah og jeg spilte sammen sentral i banen, han var den offensive mens jeg hadde ankerrollen. På den tiden var jeg en allround-spiller og jeg kunne spille i alle posisjoner, spiss som forsvar. Etter tiden i Holmlia ble det juniorfotball i Vålerenga før jeg etter hvert gikk til Lyn. I Lyn fikk jeg med meg tre Tippeliga-kamper før jeg meldte overgang til Skeid foran 2010-sesongen. Etter en kort periode i Skeid ble Hødd neste stoppested hvor jeg blant annet var med på å rykke opp til Adeccoligaen. I vinter ble jeg altså klar for Strømsgodset.
Hvorfor valgte du å signere for akkurat Strømsgodset?

   - Strømsgodset var det første laget som kom med en forespørsel, og da de sa at de ønsket meg takket jeg ja uten å nøle. Vålerenga, Sandefjord og en klubb fra Bahrain var andre klubber som også viste interesse, men for meg var valget enkelt. Godset er det eneste laget i Tippeligaen som spiller attraktiv og offensiv fotball og har fokus på å gi tillit til unge spillere. I tillegg er Ronny Deila en veldig god trener som legger et arbeid for at spillerne skal lykkes.
For å bli en god fotballspiller kreves det timer på timer med trening. Fortell om veien frem til dit du har kommet i dag?

   - For meg har egentrening vært nøkkelen til suksess og utviklet meg til den jeg er i dag. Jeg har alltid gledet meg til å spille kamper og å dra på trening, og jeg var alltid førstemann på treningsfeltet. Etter at de fleste hadde gått hjem var jeg alltid den som stod igjen på sletta. Jeg kunne stå timesvis å dunke inn baller. Brukte alle kroppsdeler: hode, bein, lår, til og med rumpa tok jeg i bruk for å bli god. Da jeg var i 13-15 års alderen var jeg i stand til å utfordre vennene mine i nabolaget. Jeg husker spesielt en dag. Det var et forferdelig vær og regnet skyllet ned over hele Oslo. En kunstgressbane som lå i nærheten var ledig den dagen, og jeg som alltid tok initiativet til dra i gang treninger dro rundt for å spørre én etter én om de ville være med ut. Ikke en eneste en ble med og da tenkte jeg for meg selv: «hvor god er det egentlig jeg ønsker å bli og hvor mye brenner egentlig de andre kameratene mine for fotballen?» Jeg smilte, tok på de hullete fotballskoa og gikk å trente alene i regnet i nesten to timer. Her jeg er i dag på Marienlyst Stadion smiler jeg enda bredere.
   - Jeg har også en annen historie fra barndommen som forteller mye om treningsviljen min. Om sommeren ofret jeg alltid turer til Afrika med familien for å være igjen å spille «Norway Cup» på Ekebergsletta. Sannheten var at jeg sjelden deltok og at jeg løy til familien. I stede var jeg for meg selv på sletta og trente fotball, løping, trappehopping og styrke. Samtidig var alle de andre vennene mine på ferie i utlandet og slappet av. Faktisk så har jeg aldri vært på en eneste guttetur om sommeren. Ønsket mitt har alltid vært å bli best og jeg føler jeg aldri blir ordentlig mett på suksess.
Hvor har du fått all denne motivasjonen og ikke minst inspirasjonen fra?

   - Første skritt til suksess er å ha troen på seg selv som en individ. De gangene jeg har mislykkes har det bare gitt meg ekstra motivasjon til å jobbe enda hardere mot målet. I tillegg har det vært mange mennesker opp gjennom årene som har sett ned på meg. Tanken på å endelig en dag skulle gi et spark tilbake til disse har trigget meg veldig. Når det gjelder inspirasjon så har jeg en fantastisk storebror som har hatt mye å si. Han har alltid hatt stor treningsvilje og lagt ned masse innsats for å bli best mulig noe som har smittet over på meg. Hip hop-musikk og ikke minst «Gud» har også gitt meg sterk innflytelse for den jeg er i dag.
Du har allerede notert deg for 5 scoringer for din nye klubb Strømsgodset. Hvordan har overgangen fra Adeccoligaen vært og hva kan du tilføre Godset og Tippeligaen?

   - I hele vinter gikk jeg rundt og gledet meg til å få debutere for Strømsgodset og hittil har det gått veldig bra. Jeg har blitt tatt godt i mot av både klubben og fansen og jeg trives veldig godt i Drammen. Likevel har jeg mye å gå på som fotballspiller og uansett hvor godt jeg gjør det så blir jeg liksom aldri helt fornøyd. Nivåforskjellen på de to divisjonene har heller ikke skremt meg. Det var viktig å få markert seg i Adeccoligaen (18 mål), da det er et godt utstillingsvindu for å komme seg oppover i systemet. Mine egenskaper som fotballspiller er først og fremst styrken. Jeg er en allround spisstype som har gode avslutteregenskaper både med hodet og med føttene. Jeg besitter også god teknikk, spenst og ikke minst fart. Både på og utenfor banen vil jeg være med selv 110 %, og i mine øyne er en sentral faktor til suksess det å ha det gøy på banen og ikke stresse. Da kommer resultatene.
Til slutt lurer jeg på etternavnet ditt som jo er regne kunstnernavnet. Kan man oversette det til «diamant» på norsk?

   - Faren min pleide å samle diamanter i Afrika før i tiden. En dag måtte han bytte om på noen bokstaver for å ikke bli avslørt, og dermed ble navnet Diomande. Neida, jeg bare tuller. Diomande har ingen annen betydning enn Diomande, men det er ikke så farlig å bli kalt «diamant» heller. Jeg har jobbet steinhardt siden jeg var liten gutt på Holmlia og jeg legger ikke skjul på at drømmen en dag er å kunne skinne som en diamant i en av de store europeiske ligaene.
                                                                                                                                                                                                                                                        HAAKON HERLIK KRISTIANSEN 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Haakon Herlik Kristiansen

Haakon Herlik Kristiansen

22, Drammen

... er frilans sportsjournalist i Drammens Tidende og The Gunners Post, med sansen for de noe særegne sakene.

Kategorier

Arkiv

hits