På kun få år har Queens Park Rangers gått fra å være så og si «finito» som klubb, til å klare å ta steget opp i Premier League. Spørsmålene er derfor mange, så for å finne ut mer om hva som egentlig har skjedd i Vest-London de siste årene, tok Pambolero en prat med leder for The Official QPR Supporters Club of Scandinavia; KåreSvang.

Queens Park Rangers- «Italienerne og pengene»

Men aller først. Mange har kjennskap til fotballklubben Queens Park Rangers, men den Skandinaviske supporterklubben er det nok færre som kjenner til. Fortell litt om hvem dere er?
   - Supporterklubben har eksistert siden 1989. Vi har vært veldig aktive i alle år med et medlemstall på mellom 100-300 de første 20 årene. Først de siste 4-5 siste årene med proffe medlemsblader, nyopprettet nettside og et oppegående forum, har vi hatt et godt oppsving i medlemstallet. Vi har i 2012 ny medlemsrekord med i overkant av 550 betalende medlemmer. Vi er dermed den tiende største supporterklubben av britiske lag i Norge og det er vi stolte av. Supporterklubben er så heldig at vi har en stabil stab med skribenter som har et hjerte i QPR. Uten vår redaktør av medlemsbladet «Super Hoops», Dag Håkon Hellevik, og redaktøren av nettstedet vårt, Allan Klo, så er det en viss fare for at supporterklubben ikke hadde eksistert. En supporerklubb er helt avhengig av å ha slike ildsjler for å drifte og det er et stort ansvar å skulle mate 550 medlemmer med god informasjon om QPR hver eneste dag. Vårt medlemsblad «Super Hoops» kommer ut 4 ganger i sesongen, hvert nummer er på mellom 80 til 100 sider. «Super Hoops» utgave nr 104 kommer nå i april. Målet for nettsiden vår er at den skal inneholde minst én nyhet hver eneste dag.
Mye har skjedd de siste årene i QPR. 2006/07 sesongen endte klubben på 18. plass i Championship og i fjor rykket laget opp i Premier League. Hvor mye har egentlig oppkjøpet i 2007 betydd for klubben?
   - Bernie Ecclestone og Flavio Briatore er navnene på de som i hovedsak kjøpte klubben i 2007. Deres penger var helt avgjørende den gangen. Det var faktisk bare timer unna at klubben ble fjernet fra fotballkartet for godt. Klubben var i bunnløs gjeld og så langt vi kjenner til var det ingen andre interessert som ville overta klubben, sannsynligvis på grunn av den store gjelden og de løpende utgiftene. Men altså timer før timeglasset rant ut ble klubben reddet av disse to.
   - Det var en gledens dag og på mange måter starten på noe nytt, men som fort skulle vise seg å være uforutsigbart. "The four years plan" ble lansert og "sjefene" proklamerte sine mål. At de omtrent gikk over "lik" i form av å ansette, sparke, ansette, sparke managere i stor stil var en måte å få mediomtale på. En annen måte var å kaste ut mesteparten av klubbens administrasjon hvor mange hadde vært ansatt i en årrekke og kjente klubben inn og ut. Alt ble helt nytt i korridorene på Loftus Road. Resultatene uteble og klubben "spiste" managere mer enn noen annen klubb i ligasystemet. Og ikke nok med det. Pengegutta, kjent fra Formel 1, ville inn å styre på fotballbanen også. De ville ha meninger om laguttak, spillerbytter, spillerkjøp og ikke minst system og taktikk. Til tider var det ganske ville tilstander i det som alltid hadde vært en sindig og rolig fotballklubb.
Var de nye eiernes plan altså å tjene penger på QPR?

   - Da italienerne (det innefatter den mye mislikte Gianni Paladini (tidligere sportsdirektør) i tillegg til å være løpegutt for Briatore og Ecclestone. Pluss nevnte Briatore) gikk inn i klubben var det nok et behov for å markedsføre seg selv og samtidig satse på en fotballklubb som skulle utvikle seg til en forretningsidé. Gutta kunne forretning, men de hadde ikke peiling på fotball og hvordan en klubb skulle drives. Likevel kjørte de sitt eget løp, og ja det var helt sikkert en tanke om å tjene penger. Til slutt innså de at de måtte begrense tapet mest mulig og at de aldri kom til å tjene penger på fotballklubben Queens Park Rangers som en bedrift. Det er imidlertid helt klart at de la ned mye penger i QPR, både ved å bli kvitt en stor gammel gjeld og investeringer i Loftus Road som bane. Slik sett burde vel supporterene være mer takknemmelig enn det de har vært, men måten italienerene oppførte seg på var alt annet enn normal folkeskikk og stor inkompetanse til å drive en fotballklubb.
To andre som også gikk inn i klubben i 2007
var forretningsmennene Lakshmi Mittal og Amit Bhatia, stemmer ikke det?
   - Ja det stemmer. Etter hvert kom også Mittal og Bhatia inn på eiersiden og i styrerommet. Det ble uenigheter her også. Mittal ønsket etter hvert å kjøpe aksjene til italienerne, men prisen var skyhøy og budet ble trukket. I 2011 kom redningen i form av Tony Fernandes som kjøpte aksjeposten til italienerne og overtok styringen av klubben sammen med Mittal. Men alt dette var ikke over før godt ut i sesongstarten 2011/12, og det endte altså med at QPR til en viss grad bare hadde småpenger å handle for i sommervinduet og til midten av august. Vi hadde nok sett andre navn i spillertroppen før sesongstart dersom eiersiden hadde vært endret på et langt tidligere tidspunkt.
   - Pengene til italienerne reddet klubben fra å bli utslettet. De nådde sitt mål om Premier League, derfor er det merkelig å si for en supporter at disse gutta har gjort så mye galt for klubben vår at de aldri mer bør vise seg i London W12. Rett skal være rett, de gjorde mye bra, men metodene de brukte kan diskuteres. Og de er ikke savnet og vil sannsynligvis heller aldri bli det.
Du nevner Tony Fernandes. Tror du AirAsia direktøren er rett mann for klubben?

   - Ja, alt tyder på det. Fernandes har sagt at han vil bli med klubben ned i Chamionship om så skulle skje, og har sagt at han er inne på lang sikt. Det varmer en QPR-supporter. I tillegg har Mittal vist seg å være en god mann gjennom for klubben og disse to eier nå nær sagt hele aksjemajoriteten i klubben. Det er vi glade for. Vi har ingen garanti for hvor mye penger disse vil bruke på klubben, men planene deres om et helt nytt treningsanlegg for klubben og ikke minst planene om en helt ny stadion gir troen på at de virkelig tenker langsiktig. Det er heller ingen grunn til å tvile så langt, de har god dialog med supporterne og alt virker så mye mer forutsigbart nå enn det var med italienerne. Vi gleder oss til fortsettelsen med disse to gutta.
Er du like sikker på Fernandes når jeg sier at han er West Ham fan?

   - Hehe, så lenge jeg ser han på Loftus Road regelmessig på våre kamper og ser hvordan han står på for klubben vår, så må han få lov til å ha et lag nummer to også. Og det må gjerne være West Ham.
Hva tenkte du om at majoriteten av oppkjøperne var ikke-engelske?

   - Den gang tenkte jeg ikke veldig mye over det. Italienerne reddet klubben og det var det viktigste. Slik som fotballverden har blitt så er det jo mer og mer vanlig med internasjonale eiere og jeg tenker at det er helt greit. Det er greit å hente pengene der de finnes, men forutsetningen må være at pengene er hvite og at det ikke på noen måte kan stille klubben i dårlig lys. Styret i fotballklubbene har her en viktig jobb å gjøre i forkant. Ingen ønsker vel at klubben skal havne i samme situasjon som den Portsmouth befinner seg i. Så penger trenger vi uansett hvor internasjonale de er, men de må være hvite og tjent på ærlig vis.
Som du har nevnt så sparket eierne managere nesten daglig.
Selv Neil Warnock som fikk klubben opp i det øverste selskap fikk sparken. Det er kjent at skal man lykkes trengs det kontinuitet og hardt arbeid over lang tid. Tror du eierne rett og slett var desperate?
   - Det er enorm forskjell på Premier League og Championship, og slik har jo både eierene, klubben, spillere og ikke minst supporterne et stort felles ønske om å forbli i den øverste ligaen. Derfor var det i alles interesse å forsøke alt for å unngå nedrykk og Warnock ble et offer for denne strategien. I tillegg talte jo også resultatene mot Warnock. Riktignok fikk han klubben opp i Premier League, han ble gitt lite penger til spillerkjøp i sommer og sesongforberedelsene kunne nok ha vært bedre. Høsten gav noen veldig gode matcher, med blant annet seier over Chelsea. Men fra midten av november og frem til han fikk sparken på nyåret, var det som å trekke ned en gardin. Poengene uteble og spillemessig hang ikke laget sammen i det hele tatt. Laget hadde kun én seier hjemme på Loftus Road så langt i sesongen og det gav ikke styret mye valg. Likevel var det en omstridt handling fordi Warnock hadde en høy stjerne både hos en del av spillerstallen og ikke minst blant supporterne. Men som sagt tror jeg klubben måtte gjøre noe for å få laget på skinner igjen. Så kan man være etterpåklok å si at det slett ikke har gått på skinner etter at Hughes overtok.
Om det skulle ende med nedrykk, tror du Mark Hughes blir nestemann ut dørene på Lofthus Road?

   - Jeg håper ikke det. Jeg håper styret tenkte såpass langsiktig da de valgte Mark Hughes som etterfølger til Neil Warnock. Det må eventuelt være at det er en splittelse mellom Hughes og spillergruppa ved sesongslutt dersom noe skulle endres på trenersiden. Jeg har mer tro på at Hughes blir gitt tid til å bygge laget opp igjen ved et eventuelt nedrykk.
En periode stod det at QPR var Englands rikeste klubb, kanskje til og med verdens rikeste. Hvor mye sannhet ligger det egentlig i det utsagnet?

   - Ja det har jeg lest flere steder, men det tror jeg er en sånn greie som journalister ønsker å sette fokus på. Tall kan brukes til så mangt. Jeg tror den enkle forklaringen på det var at Ecclestone og Briatore til en viss grad hadde mye penger, og når de så solgte en aksjepost til Mittal så fikk de i tillegg inn en av verdens rikeste menn. La man formuene til disse tre herrene sammen så gjorde den samlede summen QPR til Englands rikeste klubb og ikke bare det, det gjorde klubben til en av verdens rikeste klubber. I dette regnestykket ble det overhode ikke tatt hensyn til hvor mye penger disse tre ville bringe inn i klubbkassa til QPR. En ting er formuen de var i besittelse av. En helt annen ting var altså hvor mye de var villige til å bidra med. Alle tre har hevdet at de ønsket en klubb i Premier League, men samtidig har de også sagt at klubben aldri vil bli noen ny Chelsea eller Manchester City. Det er jeg veldig glad for.
Men bør det ikke uansett være mulig med de midlene å sikte seg inn på spillere som er noe vassere enn for eksempel Bobby Zamora og Djibril Cissé?

   - En ting er hvor mye penger klubben/eierne er villig til å bruke på spillerkjøp og lønninger, videre hvilke spillere klubben ønsker seg og hvilke spillere som manageren mener at passer inn i lagoppstillingen. En helt annen sak er hvilke spillere som ønsker seg til QPR og som vil spille for oss? Det er mange faktorer som det må tas hensyn til. I starten på denne sesongen var ikke kapitalen på plass tidlig nok i sommervinduet til å velge fra øverste hylle. I januarvinduet er det oftere mye vanskeligere å hente spillere da de aller fleste er under kontrakt og klubbene helst vil beholde spillerene ut sesongen. Når det gjelder QPR i årets januarvindu så vet vi at klubben siktet på høyere navn enn Zamora og Cissé, men enten sa klubbene nei eller så ønsket ikke spillerne selv å bytte klubb midt i sesongen. Et par prisforlangende var også helt på vidda og klubben så klokelig nei. Andre klubber vet at det finnes mye penger og priser sine spillere høyere enn dersom det var en annen klubb som ville kjøpe. Eierne i QPR har altså signalisert klart at de ikke er villig til å være med på høyeste prisnivå hverken når det gjelder overgangssummer eller lønninger. Men de er samtidig villig til å bruke penger på spillere som manageren mener kan forsterke laget.
Til slutt, tror du vi får se QPR i Premier League også neste år?

   - Jeg håper jo det, men jeg må også være så realistisk å si at jeg vurderer at det er større sjanse for nedrykk enn det er for overlevelse nå fire kamper før slutt. Vi står igjen med Chelsea og Man City borte, mens Tottenham og Stoke gjester Loftus Road. Tre av disse lagene kjemper jo om tittel i tillegg til Champions League spill neste år, og det vil ikke være noe gratis å hente her. En tre-poenger mot Stoke er ikke nok til å overleve, vi må trolig ha totalt 6 poeng for å være sikre. Det kan bli tøft mot de lagene vi møter, men ikke umulig. Det har skjedd større mirakler enn det gjennom årene, avslutter Svang.
                                                                                                                                                                                                                                                         HAAKON HERLIK KRISTIANSEN


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Haakon Herlik Kristiansen

Haakon Herlik Kristiansen

22, Drammen

... er frilans sportsjournalist i Drammens Tidende og The Gunners Post, med sansen for de noe særegne sakene.

Kategorier

Arkiv

hits